Inspiration

Vårens och sommarens modetrender 2019, signerat modeexperten Frida Zetterström.

Våren och sommaren 2019 blir en färgstark historia med ett glatt och inspirerande mode i butikerna. Vi ser gott om mönstrade plagg i klara färger och spännande material, och variationen av stilar är större än någonsin. Bland favoriter som återigen tar plats i strålkastarljuset ser vi bland annat det plisserade plagget som reda förra våren gjorde stor succé. Och precis som andra älskade trender verkar de veckade plaggen vara här för att stanna! Det plisserade tyget är både bekvämt och elegant på samma gång, och genom sin veckade siluett skapar det ett dynamiskt intryck. Matcha gärna den plisserade kjolen med en stickad tröja för en spännande kontrast nu innan den riktiga värmen är här.

Den starkast lysande färgen i vår ur ett trendperspektiv är den gula. Alla olika nyanser funkar och det finns ett spektra av gult att välja mellan i butik just nu. De gula plaggen har lite samma effekt som vårsolen och sprider garanterat glädje omkring sig, och du kan prova dig fram till vilken ton du gillar bäst. Allt från senap och guld via citron och maskros funkar finfint i vår.  Bra kompis med de gula tonerna är dessutom kulören som stoltserar med titeln ”Årets färg 2019” – nämligen korall! Det brittiska färginstitutet ”Pantone color institut” utser varje år en kulör till årets färg, och 2019 är det alltså ”Living Coral” som gäller. Tänk varmrosa möter ljusorange och du kommer hamna helt rätt!

Även det vita är superhett den här våren. Vita jeans, vita kostymer och vita sneakers fyller butikerna ju närmare sommaren vi kommer, och vi ser massor av accessoarer i vitt dessutom. Speciellt pärlorna har gjort ett återtåg i modebilden den här våren. Både som klassiska halsband och örhängen men även som hårsmycken och på väskor och skor.

När det kommer till former är den boxiga siluetten bokstavligt talat riktigt stor i vår. Skulpturala ärmar tar plats i modebilden och ses i många olika former på många olika plagg. Allt från den lilla puffärmen på blusen eller skjortan, till rejäla ballongformade överdelar. Gemensamt för alla boxiga plagg är att de skapar en spännande och dynamisk siluett som med fördel kan matchas med en snävare underdel.

Mode går som bekant alltid i cykler och just nu kommer mycket av inspirationen från 80- och 90-talet. Plagg så som cykelbyxor, stentvättade jeans och collegetröjor med stora tryck är tillbaka och vill man söka stilinspo går det utmärkt att leta fram gamla skivomslag med Madonna eller Milli Vanilli och kopiera rakt av. Eller varför inte söka upp ett avsnitt av kultserien Miami Vice? Pax för att vara Don Johnson!

Frida Zetterström